Zákon o dani z príjmov čakajú v budúcom roku výrazné zmeny. Čo všetko ovplyvnia?
28. 07. 2022

Zákon o dani z príjmov čakajú v budúcom roku výrazné zmeny. Čo všetko ovplyvnia?

Od roku 2023 a 2024 nás čakajú zmeny zákona o dani z príjmov, ktoré ovplyvnia viaceré súčasné pravidlá. Zmeny sa budú týkať najmä výpočtu daňového bonusu na dieťa, ekonomického prepojenia blízkych osôb, obmedzovania nákladových úrokov a očakáva sa aj zmena spôsobu registrácie k dani z príjmov a mnoho ďalšieho.

Ekonomické prepojenie sa bude vyhodnocovať inak

Ekonomické prepojenie blízkych osôb po novom nastane v prípade, že súčet ich podielov prekročí 25%. Pôjde o situácie počítania priameho podielu, nepriameho podielu alebo nepriameho odvodeného podielu. Ak teda vlastníte napríklad 100% podiel v jednej spoločnosti, 10% podiel v druhej spoločnosti a vaša blízka osoba vlastní 20% podiel v druhej spoločnosti, ekonomicky sa obe spoločnosti budú považovať za prepojené, nakoľko podiel vás a blízkej osoby v druhej spoločnosti po sčítaní prevyšuje 25%. Za ekonomické prepojenie sa po novele zákona bude považovať aj vzťah medzi daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou a jeho stálymi prevádzkarňami na Slovensku, vzťah medzi daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou a jeho stálymi prevádzkarňami v zahraničí, vzťah medzi stálymi prevádzkarňami daňovníkov, ktorí sú závislé osoby a zároveň vzťah medzi prevádzkarňami a daňovníkmi.

Daňový bonus na dieťa už jednou zmenou prešiel, od januára prichádza ďalšia

Od januára prichádza ďalšia z navrhovaných zmien daňového bonusu aby nedochádzalo k situácií, aby si daňovník, ktorý je fyzická osoba, pre nedostatočnú výšku základu dane nemohol uplatniť nárok na daňový bonus na dieťa. Výška nároku na daňový bonus sa počíta z vykázaného základu dane a vyšší odpočet bude možné dosiahnuť započítaním príjmov oboch oprávnených osôb do úhrnu príjmov na účely posúdenia a následného uplatnenia daňového bonusu na dieťa.

Obmedzenie nákladových úrokov by malo prísť v roku 2024

Navrhované pravidlo je podmienené povinnosťou transpozície európskej smernice a jeho účelom je bojovať proti praktikám nadmerného dlhového financovania na umelé znižovanie základu dane z príjmov u právnických osôb - daňových rezidentov Slovenskej republiky alebo nerezidentov, ktorí majú na území Slovenska stálu prevádzkareň. Limitácia sa dotkne tých, ktorých suma čistých úrokových nákladov presiahne 3 milióny eur. Ak táto suma bude vyššia, základ dane sa bude zvyšovať o čisté úrokové náklady presahujúce 30% EBITDA, teda zisku pred zdanením, úrokmi a odpismi. Ak právnickej osobe vychádzajú čisté úrokové náklady v záporných hodnotách, môže si ich uznať ako daňové. Po novom návrh hovorí o neuplatňovaní tohto pravidla pre tie právnické osoby, ktorých suma čistých úrokových nákladov neprevyšuje 3 milióny eur. Toto pravidlo by malo prísť do platnosti pre zmluvy o úveroch a pôžičkách uzatvorené po 31. decembri 2023.

Od januára očakávame aj zmenu spôsobu registrácie na daň z príjmov

Po novom bude môcť od 1. januára 2023 správca dane registrovať fyzické aj právnické osoby na daň z príjmov z úradnej moci, na základe údajov právnických a fyzických osôb aj z iných registrov ako je obchodný a živnostenský register. Naopak, zahraniční daňovníci podnikajúci na Slovensku prostredníctvom stálej prevádzkarne pocítia úľavu. Vďaka zjednodušeniu budú môcť pri určovaní základu dane vychádzať z rozdielu medzi nákladmi a výnosmi stálej prevádzkarne, ktoré by boli zistené z účtovnej alebo inej evidencie zahraničného daňovníka, ktorý si v súčasnosti nemusí viesť účtovníctvo podľa slovenských účtovných predpisov. Toto zjednodušenie uľahčí prácu zahraničným daňovníkom, ktorí nemajú povinnosť registrácie v obchodnom registri, pokiaľ podnikajú na území Slovenskej republiky len dočasne.

Štefan Strigáč
Autor: Štefan Strigáč

V oblasti finančníctva pracujem už 22 rokov, zdá sa mi, že som iné ani nerobil. Pracujem v oblasti poisťovníctva,

II. dôchodkový pilier, III. dôchodkový pilier, úvery, investície a investičné zlato. 

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako nenaletieť finančným upírom

spracovaním osobných údajov